Terveyspolitiikan irtikytkentä sotesta on myrkkyä järjestelmälle
Teksti julkaistu sosiaalisessa mediassa syyskuussa 2024.
Terveyspolitiikan irtikytkentä sosiaali- ja terveydenhuollon seurauksista on myrkkyjä kustannuskehitykselle
Yksi sotekriisin, eli saatavilla olevien resurssien ja palvelutarpeen ristiriidan, syy on terveyspolitiikan irtikytkentä sotejärjestelmästä. Suomeksi sanottuna, meillä on edelleen julkisrahoitteiset sosiaali- ja terveyspalvelut. Sille on myrkkyä nyt vaikkapa tämän hallituksen useat päätökset, jotka tuottavat suoraa tai epäsuoraa terveyshaittaa, tai muulla tavalla palvelutarpeen kasvua sote-palveluihin.
Helppo esimerkki on vahvempien alkoholijuomien tuominen ruokakauppoihin. Vaikka suomalaisten alkoholin kokonaiskulutus on laskenut, on alkoholiin liittyvä tautikuorma ja kustannukset nousseet hurjaa tahtia. Vahvempien alkoholijuomien tuonti maitokauppoihin on bensaa liekkeihin järjestelmässä, jossa jo nyt on vaikea tarjota riittävästi apua päihdeongelmaisille tai alkoholin terveyshaitoista kärsiville - tai alkoholin takia hajonneille perheille ja yksilöille.
Meidän tulee tehdä jatkossa kokonaisvaltaista terveyspolitiikkaa, jossa päätöksenteossa huomioidaan myös muut järjestelmän osat. Siksi tulisi tehdä terveyshyötyä tuottavia päätöksiä. Terveyshaittaa tai sotejärjestelmän palvelutarpeen kasvua tuottavien päätöksien kustannusvaikutukset tulisi arvioida ja suunnitella, miten kulut katetaan. Koska joka tapauksessa ne tulevat meidän kaikkien maksettaviksi.