Yhteistyötä lasten ja nuorten mielenterveyden hyväksi
Mitä käytännössä vaatii koulukiusaamisen vähentäminen, lasten ja nuorten mielenterveyden parantaminen? Se vaatii puuttumista. Se vaatii ennaltaehkäisyä. Useamman eri toimijan on löydettävä toisensa, jotta nuoren tilanteen kaikki kulmat huomioidaan.
Lähetetäänkö vain paloautoja vai asennettaisiinko myös sprinklereitä? Mielenterveyspalveluiden vahvistaminen on välttämätöntä jotta voimme vastata kasvaneeseen tarpeeseen. Ennaltaehkäisyä ei saa unohtaa - Lahdessa nuorisotyötä on vahvistettava. Tarvitsemme aitoa dialogia eri palveluiden välillä - hyvinvointialueen ja kuntien on istuttava samaan pöytään. Järjestöt ja muut lasten ja nuorten kanssa toimivat tahot tulee kutsua mukaan yhteiseen projektiin.
Lasten ja nuorten pahoinvoinnin tausta on monitekijäinen. Vaalikoneiden yksinkertaiset kysymykset kurin ja järjestyksen tiimoilta eivät raapaise edes pintaa. Sosiaalinen ja taloudellinen eriarvoisuus pahentavat ongelmien kasaantumista tiettyihin perheisiin. Lapsen tai nuoren voidessa huonosti koko perhe tarvitsee apua.
Vahvistetaan ennaltaehkäiseviä palveluita. Vähennetään eriarvoisuutta. Ja mikä tärkeintä, annetaan lapsille ja nuorille takaisin usko tulevaisuuteen. Asiat voivat olla paremmin.